Nevoia unui parc mare în Braşov

Nu tre’ să fii specialist ca să-ţi dai seama că, în curând, peticele de teren viran dinspre Dârste şi de pe 13 Decembrie vor fi acoperite de varii construcţii. E atât de evident lucrul ăsta încât e doar o chestiune de timp.

În contextul construirii de noi complexe rezidenţiale (asezonate în planşele de proiect cu spaţii verzi utopic de generoase) şi clădiri de birouri, sper că arhitectul-şef al oraşului trage de mânecă pe cineva din primărie şi-i şopteşte suav în ureche: “avem nevoie de un parc, măcar de unul”.

Citeam în BZB-ul de azi că terenul din spatele stadionului ICIM este deja rezervat pentru zece mii de apartamente şi ceva birouri, Corectaţi-mă dacă greşesc, dar în întreg cartierul Steagu’, care numără vreo 70 de mii de locuitori, (un mic oraş în sinea lui) există vreun parc decent, sau măcar o grădină publică? Nu cred că Someşul (aka, locul unde joacă pensionarii şah) punctează vreuna din categorii.

Parcul central (impropriu numit astfel) şi lacul din Noua nu sunt suficiente, în weekend devin prea aglomerate, încât planul de a ieşi la o plimbare prin parc se transformă într-o frustrantă experienţă. Cetăţenii altor oraşe nu înţelegeau de ce mă plâng de lipsa unui parc când avem “Poiana aşa de aproape şi atâta pădure în jur”. Ideea este că ei, turiştii, vin exclusiv pentru Poiană, pentru centrul vechi, pentru o excursie pe Piatra Mare sau în Crai, ei nu locuiesc în cartierele oraşului, nu ştiu că priveliştea munţilor din depărtare se toceşte treptat. Pentru că un parc este pentru toate categoriile de cetăţeni ai oraşului, de aia există magazine pentru haine şi încălţări de mers pe munte şi nici măcar un butic pentru vestimentaţie de parc.

Aşa că-i întreb pe cei mai deştepţi sau la fel de frustraţi ca mine: ce loc din Braşov s-ar preta pentru amenajarea unui parc adevărat?

cu roz – terenul fostei Rafinării

cu albastru – terenul din spatele stadionului ICIM

 

SHAREShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
etichete 

3 thoughts on “Nevoia unui parc mare în Braşov

  1. In locul fostei rafinarii ar fi minunat un parc dar fara table de sah sa nu fie un fel de Somes II ! 🙂

  2. Trei locuri posibile: rafinărie, ICIM (lași naibii și ceva loc de spațiu verde) și fosta Hidro. Poate plantăm și niște copaci mai cumsecade, ceva să crească rapid, că zona aia de la Hidro pare extrem de cheală.