Expoziţia “Braşov 1916” – La revedere, vitrine prăfuite!

Ce diferă la această expoziţie faţă de celelalte vizitate până acum la Muzeul de Istorie din Casa Sfatului este felul în care-i montată. Nu te plictiseşte.

Vitrinelor alb-gălbui le-au locul pereţii falşi de culoare închisă, luminile intime care-ţi ţin atenţia de la a goni în toate direcţiile prin încăperi şi reconstituirile de scene. Din păcate, având la mine doar un telefon cu bateria sub 20% n-am reuşit să fac prea multe poze şi prea sugestive.

Expozitie Brasov 1916

Un prieten reamintindu-şi de ora aia de istorie când a fost ascultat din “Pe aici nu se trece!”.

Încă nu mă pot decide dacă iadul din Bătălia pentru Braşov (7-8 Octombrie 1916) sau studioul fotografic de dinaintea plecării pe front ocupă primul loc în topul preferinţelor personale. Chiar dacă povestea bătăliei din Bartolomeu nu este completă şi este prezentată prea impersonal pentru gustul meu: n-am găsit vreo menţiune despre cei doi soldaţi săceleni care au operat una din mitralierele cu care Puterile Centrale au câştigat bătălia (ziarul local Hétfalu din 10 mai 2012 conţine un amplu reportaj şi fotografii despre Benedek Mihály şi Balogh Mihály, veterani ai frontului din Galiţia, reîntorşi doi ani mai târziu să-şi apere oraşul natal, cum îşi considerau ei misiunea), deci chiar şi aşa, asta nu scade din meritele personalul muzeului, care s-a străduit să realizeze ceva deosebit şi a şi reuşit.

Par exemple, mitralierele germane şi maghiare care au secerat din flanc aproximativ 300 de soldaţi români ţăcănesc pe tot parcursul expoziţiei. Sunetul lor e prezent de cum intri şi într-un final le vezi şi le auzi în toată fatalitatea lor, îndreptate spre linia de cadavre.

Expozitie Brasov 1916

Două din piesele pe care nu trebuie să le ratezi sunt exemplarele din Gazeta Transilvaniei, care deopotrivă celebrează intrarea trupelor române în Braşov în august 1916, dar şi sărbătoreşte revenirea oraşului în Imperiul Austro-Ungar în octombrie acelaşi an.

Expoziţia “Braşov 1916” durează până în decembrie şi am în plan să o revizitez, să văd ce n-am observat prima dată. Preţul unui bilet cred că este 5 sau 10 lei, n-am reuşit să aflu informaţia de niciunde; când am fost sâmbătă noapte intrarea s-a făcut pe baza unui bilet cu valoare zero. Vorba unui prieten: “mai rar vezi ceva aşa de fain pe moca”. No, cu siguranţă nu veţi simţi cei 5-10 lei ca pe o investiţie proastă. Partea bună este că expoziţia nu se axează exclusiv pe Armata Română, fiind expuse atât elemente germane cât şi austro-ungare.

SHAREShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Comments are closed.