Prin Braşovul lui 1941 cu un neamţ

Prin 1941, bănuiesc că înainte de a trece Prutul, un neamţ se plimbă prin oraş şi filmează. Aici îs mai mult cadre din Piaţa Sfatului ticsită cu ii şi florărese. Pentru un moment apare şi o perspectivă de pe Barţiu/Mureşenilor (00:13 – 00:16), se mută apoi pe colţ la Modarom.

Partea cea mai faină mi se pare cea de la 1:46, cu sanitarele însoţite de un ofiţer german, care negociază nişte ii. Io cre’ că-s sanitare germane, după felul în care admiră iile şi după limbajul mâinilor în raport cu vânzătoarea de ii. Am scris de trei ori ii în acelaşi paragraf. De patru ori.

La 2:08 se vede numele firmei Hesshaimer pe o clădire din Piaţa Sfatului. Tipu’ a făcut parte din aristocraţia oraşului şi şi-a construit în cartierul Noua frumuseţea asta, recent restaurată.

În ceea ce priveşte militarii care tot mai apar prin filmare, după uniforme par a fi aviatori Luftwaffe – adică Aviaţia Germană. Chestie cumva normală ţinând cont că în oraş funcţionau Uzinele IAR şi că la Ghimbav, în actuala şcoală generală, funcţiona Şcoala de Perfecţionare pentru Aviaţia de Vânătoare. Posibil ca aviatorii din video să fi fost ceva instructori.

SHAREShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Comments are closed.