Rembrandt@Brașov

Viața-i mult mai simplă în 2015 decât era prin 1630, de exemplu. Sună a adevăr general valabil, da’ chiar așa este. Gândiți-vă la câte meserii cu adevărat inutile există în prezent: ziarist, PiaR manager, consultant, coach de parenting, public speaker, iar dacă ai și oleacă de talent în ceva, fotbalist și manelist sunt încă opțiuni viabile și bănoase. Bagi puțin șiretul în minge cu gingășie sau pui pe muzică niște dezacorduri crunte, rată de succes 100%. Prin secolul al XVII-lea era mai nasol, chiar și în țări în care oamenii nu-și dădeau foc la propriile recolte și nici nu-și otrăveau fântânile, gen Olanda. Fotbalul nu se inventase, așa că meseriașul ăsta n-a rămas în istorie sub numele de Van Rijn, ci ca Rembrandt.

Cei de la muzeul Casa Mureșenilor își extind aria de activitate cu o expoziție de schițe după mai bine de 200 de gravuri Rembrandt. Asta răspunde și la întrebarea: „exponatele e originale, boss”? Atât de originale pe cât pot fi niște schițe, pentru că gravurile, cele care au supraviețuit, sunt niște bucăți de aramă cu „desenul” în relief, nici dracu’ nu le mută de pe unde sunt. Ce se va vedea la Brașov sunt schițe autentice din colecția Eugene Dutuit, realizate în atelierele Bibliotecii Naționale a Franței în secolul al XIX-lea după gravurile originale.

Expoziția se deschide pentru public mâine, 6 octombrie, și rămâne așa până pe 30 noiembrie, ca să aveți timp să băgați un ochi. Puțină cultură generală n-a stricat nimănui, iar Rembrandt e acolo cu „ai văzut Star Wars?” și „sper că știi cine e Ron Jeremy”. 😉

Detalii pe pagina oficială a evenimentului.

SHAREShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

One thought on “Rembrandt@Brașov

  1. Fotbalul mi se pare totusi ceva destul de placut si nu e chiar o meserie atat de usoara pe cat pare. Inteleg, se castiga sume enorme de bani si in general cei care nu au depus mare efort intelectual in viata au parte de asta, poate il numesc noroc. Dar totusi nu e atat de usor sa faci asta, e riscant pentru ca daca nu iti reuseste, multe alte optiuni in viata nu ai. Si putini fotbalisti pot spune ca au ajuns sa fie platiti relativ bine. Sa ne gandim cate mii de tineri incearca si doar cate sute vedem ca au reusit. In rest, la muzica nu ma bag pentru ca sunt multe exemple de oameni afoni care chiar au venituri nemeritate. Tehnologia te face om.