Ars principium est

Bag de seamă că de la o vreme Brașovul este pe filmul în care se simte ușor complexat din punct de vedere cultural, hip, arhitectonic, urban, etc. Altfel nu-mi explic puzderia de manifestări artistice stângace, din ce în ce mai vizibile prin oraș. În urmă cu vreo trei săptămâni a apărut în Piața Enescu o structură de mobilier urban (așa am înțeles că se numește) realizată de un grup Campo-nu-știu-cum-mama-naibii, congregație de arhitecți nomazi.

schelă_enescu

Acu’ n-aș vrea să par răutăcios ori țăran neculturalizat și retrograd, dar ce reprezintă porcăria asta și de ce, în ciuda faptului că arată ca nuca-n perete, este lăsată acolo? Dacă vedeam 3-4 zugravi făcându-și de lucru pe lângă ea, m-aș fi gândit că este o schelă în formă incipentă, că cineva zugrăvește vreo fațadă, mai avea o brumă de sens. Dar nu, nu este o schelă, este o piesă de arhitectură urbană, mon cher!

Din nou îmi vin în minte vorbele lui Peter Steele, fie-i țărâna ușoară, „do not mistake lack of talent for genius”, recte, pe limba noastră, „să nu confundăm lipsa de talent cu genialitatea”. Se pare că la Brașov o tot confundăm și ne și place.

SHAREShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

6 thoughts on “Ars principium est

 1. e tendinta in Romania. Eu nu inteleg cum un garaj pe piloni poate fi numit “opera”.

  http://www.digi24.ro/Stiri/Regional/Digi24+Galati/Stiri/BRAILA+Garaj+suspendat+pe+faleza

 2. Lucian Eugen says:

  lemn risipit. făceau o căsuță unui sărman

 3. Ideea mobilierului urban abstract din lemn este o chestie foarte misto, care e facuta cu mult bun gust in majoritatea oraselor din lumea asta. In mare parte are 2 mari folosinte. Prima ar fi sa socheze, sa atraga atentia asupra anumitor aspecte ale urbei in cauza. A doua ar fi interactiunea. Sa fie un catalizator social; sa sara puradeii pe el, sa se odihneasca pensionarii sa mearga unii cu bicicleta, sa dea taguri altii, sa rupa scanduri cocalarii, etc.

  Soc: http://assets.dornob.com/wp-content/uploads/2009/04/installation-chair-art-design.jpg

  http://www.upcyclist.co.uk/wp-content/uploads/2013/08/tumblr_m7ixu7aEwl1r13kwuo1_1280lo.jpg

  Interactiune: http://www.designboom.com/wp-content/dbsub/376329/2013-07-31/img_6_1375313225_f438751e043ddc44ba58b2cd32f96955.jpg

  http://www.vancitybuzz.com/wp-content/uploads/2014/06/IMG_0367-984×500.jpg

  Din pacate, rampa in cauza nu atinge nici unul din cele doua mari aspecte.

  @LiviuP

  Problema e Braila nu ce au facut hipsterasii norvegieni. Imi imaginez ca aia vroiau sa contrasteze cocalarismul din anumite zone din oras cu promenada, Sa le arate cat de naspa e un garaj in realitate, ca poate se pierdea uratenia in catier.

  Problema si mai mare e ca si zona de promenada e la fel de naspa, astfel, garajul arata ca si cum ar fi de-al loculi, doar ca e suit pe niste stalpi. Pacat ca il scot in doua luni, daca il mai tineau putin poate primea cineva autorizatie sa inchida cu termopan spatiul de dedesubt si sa deschida o simigerie, sa mance si omu’ un covrigod cand admira fineturile vietii.

 4. Chestia aia din George Enescu sa zicem ca pare putin deplasata. Totusi ce au facut pe Tampa chiar e destul de ok. Cat despre partea culturala a orasului, sau ma rog, tentativele mediocre de cultura din acest oras, daca ai idei mai bune, iesi in fata si fa ceva, ori, nu te mai tot plange si te muti in alta parte. Oricum am observat ca numai articole de genul asta postezi. Stiu ca avem evenimente de toata jena in multe situatii da pana la urma cam asa e in toata Romania

  • Care e problema romanului cu oamenii care se plang, legitim, cu argumente nu o sa inteleg niciodata. Sa semnalezi o problema face parte din procesul “vindecarii”. Mai mult, cam asta e rolul presei in jocul comun de-i zicem societate. N-am vazut nicaieri un popor care sa ia atat de personal orice forma de critica, indiferent cat de bine fondata ar fi. Formula romanului de rezistenta la critica, pe care am remarcat-o eu cel putin, este urmatoarea:

   [altundeva este mai rau] > [fa tu mai bine daca esti asa destept] > [mie imi place asa cum e] > [esti suficient] > [insulte]

   Asta cu suficienta este la fel de romaneasca ca dacologia. Studiile arata ca nu exista roman mediocru care sa nu-si acuze partenerul de conversatie ca este suficient atunci cand pierde un argument/este depasit de situatie. Este ca plansul pentru unele femei; argumentul suprem, combate-l daca poti.

 5. Am văzut, în timpul uneia dintre manifestările de care vorbeşti, 6-7 copii jucîndu-se în acelaşi timp pe chestia aia şi inventînd jocuri. (i-am şi filmat, era prea de tot ce făceau acolo – chestiei şi propriilor lor pantaloni şi rochiţe).
  Cred că nu putem afirma lucruri despre inutilitatea unei piese de mobilier urban de genul ăsta decît după ce ne-a părăsit sufletul de copil.