Nu, brașovenii nu sunt hoți, nu sunt bandiți

Azi dimineață am avut o discuție în contradictoriu cu un domn: ne-am certat, ne-am înjurat și, la final, când întinsesem coarda prea mult, mi-am dat seama că sunt tâmpit și mi-am cerut scuze. Domnul în cauză nu e un mafiot sau suprem al zilei, e doar un brașovean care s-a arătat enervat de articolul ăla cu ciorditorii.

Și-acum, ca să clarificăm lucrurile, nu toți brașovenii sunt ciorditori și nu toți sunt mafioți. Consilierul Bangalau de la PNL e doar un pic prostuț, de exemplu. Iar președintele UNPR Brașov, ăla gras de-i ia apărarea lui Grapă pe bloguri și interneți e doar un pic virgin sexual (în sensul că nu a făcut niciodată sex cu o femeie). Și alții sunt hoți de-a binelea.

Restul oamenilor, dacă te uiți pe străzile orașului ăsta, sunt oameni cumsecade. Majoritatea nu fură, nu pleacă cu țeava din uzină, compostează biletul, nu fac gaură la întreținere și nu se pișă pe casa scării. Dar, cum ei, ăștia decenții, sunt și discreți, ies în față ăilalți, bagabonții și derbedeii.

Iar bagabonții și derbedeii au început să fie arestați, iar asta zic că e o treabă bună.

SHAREShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
etichete 

11 thoughts on “Nu, brașovenii nu sunt hoți, nu sunt bandiți

 1. N-ai ce ii face!Oamenii te judeca la gramada si au tendinta sa generalizeze tot timpul.A se vedea si exemplul cu romanii plecati prin Vest.Oare de ce ni s-a dus buhul si suntem priviti cu ochi rai acolo?Pentru cativa, care au dat tonul si au creat impresiile negative, prin fapte si comportament salbatic, necivilizat etc.

  • City Planning says:

   Hai să nu-i acuzăm pe occidentali că ne judecă pripit şi la grămadă. Închipuie-ţi că de poimâine se mută în Braşov 20.000 de inşi încruntaţi şi vădit grăbiţi să se aranjeze financiar, nişte inşi veniţi de undeva dintr-o lume primitivă, nişte inşi care – oricât de bine intenţionaţi ar fi – nu au cum să se comporte relaxat, ca unul care a crescut într-o familie în care se vorbeşte încet şi care are veceul în casă. Nu te-ai bucura prea tare, oricât de tolerant ai fi.

  • In West cind se refera cineva la romani, ei automat se gindesc la TIGANI! Nu fac nici o distinctie dintre romanul “Decebal&Traian” si cei “corturari”, cum le ziceam cind eram eu mai mic in BV. Si e de mirare ca sintem vazuti FOARTE prost in West? Cind am sarit peste balta de Atlantic si am calatorit prin Europa de West cu ghizi, toti ne-au avertizat: “be careful of THE ROMANIANS, they pickpocket”. Ce sa le mai zici?

 2. Eftimie primar!

  • orașul ăsta merită un primar mai cumsecade ca mine.

  • City Planning says:

   Lasă, nu mai pune sare pe rană, că deja intră lumea în depresie la gândul că s-ar putea ajunge curând la situaţia nefericită în care ar fi obligată să aleagă între mai mult de 1 candidat.

 3. Eu am ghinion, am în scara blocului de la unii care chiar și-au făcut nevoile temeinic, săptămânal la alt etaj, la cocalari cu 3 mașini plata cheltuielilor personale și comune ioc de vreo 10 ani buni, am și fumători înveterați la geam/balcon care consideră că aruncatul mucurilor de țigară este următorul sport olimpic, o combinație de aruncare la punct fix, am mega-proprietar care a tăiat coloana de gaz cu flexul, din păcate n-au sărit toți în aer (eu eram plecat prin oraș).. Dorel sărind de posterior în sus când i-am sucit degetul la tâmplă.

  Apoi, e de-a dreptul grețos să treci sau să poposești prin gară, e penibil să faci echilibristică încercând să ajungi la ghena de gunoi pentru că zilnic sunt răscolite de “săraci cu telefon mobil”, e de porc să mergi cu căruciorul pentru copii sau cu copilul de mână pe așa-zisele trotuare reduse la “eu și restul pe unde poate”, e aiurea să mergi zeci sau sute de metri pe artere principale și să nu vezi un coș de gunoi, e enervant să nu lipsească de pe orice stradă minim 2-3 puradei la cerșit și lista o pot continua la cerere.

  Și asta chipurile în “cel mai cel oraș” din România.

  Brașovul a rămas cu impresiile și aerele imediat ante/post revoluție, când sașii erau tonul la civilizație și respect. Acum avem generația 1 de pensionari aduși de Ceașcă din fundurile curților și plantați la bloc, avem generația 1 de părinți născuți pe balcon dar educați de pensionarii mai sus amintiți și generația 1 de orășeni, ăia de-or să-mi plătească mie pensia.

  PS – Da, nu toți brașovenii sunt hoți, etc.. din păcate raportul de forțe civilizați / necivilizați înclină spre cei din urmă.

  PPS – A nu se uita că după ’50, Brașovul a fost transformat în oraș eminamente industrial / muncitoresc, partea de cultură fiind ceva elitist.

  *Aceste păreri, impresii și opinii sunt personale și mi le asum în totalitate.

  Să sperăm într-un viitor roz, care sună bine, etc… la pensie.

  • Bine scrii Bogdane! Pacat ca site-ul asta n-are un “Like” button.

  • City Planning says:

   Ar mai fi de adăugat la foarte corecta prezentare a lui Bogdan doar că lucrurile au evoluat spre situaţia actuală cu viteze diferite. Până în anii ’70, Braşovul reuşise încă să-şi păstreze aproape neştirbit aerul de cetate germanică ordonată şi fără diferenţe mari între centru şi periferie. Chiar şi cartierele de blocuri erau bine făcute, aerisite şi civilizate.

   1) În perioada 1971-1978, degradarea vieţii urbane a fost extrem de redusă, aproape insesizabilă; mai trăiau încă şi profesau în mare măsură cei născuţi şi educaţi înainte de sovietizarea totală.
   2) În perioada 1979-2001, degradarea vieţii urbane a fost constantă, dar cu un ritm lent de avansare; au fost eliminate în această perioadă din toate posturile de conducere cadre competente, dar care nu aveau carnet de membru de partid.
   3) În perioada 2002-prezent, degradarea este accelerată, generalizată atât pe domeniul public cât şi pe proprietăţile private, metastatică; “omul nou” crescut în doctrina comunistă şi progeniturile sale inculte şi obraznice au ajuns să decidă la toate nivelurile; impostura a devenit regula.

  • @ Adrian: buna observatie, ai de la mine un like :)).

 4. Rica Venturiano says:

  oriunde mergi in Brasov, dai numai de oameni cinstiti, fie ca intri in supermarket, fie in piata, fie in restaurant, fie la doctor, ca sa nu mai spun de avocati, unde cinstea este la mare cinste! despre restul ce sa mai vorbim, toti o cinste si un pamant!