Ce urmează (sau Cui bono)?

Articolul prietenului Eftimie m-a salvat de la a relua cele întâmplate ieri cu primul gospodar al municipiului și alte câteva personaje de notorietate ale Brașovului. Am stat cuminte și am citit foarte multe reacții, evitând până în acest moment să mă pronunț. Mai întâi de toate, nu pot fi nici satisfăcut, nici încântat, nici să mă simt răzbunat pentru că trăiesc într-un oraș în care primarul este cercetat și (foarte probabil) reținut pentru că ar fi furat. Și pentru ca situația să fie cu atât mai tristă, Brașovul face parte din selectul club românesc al zonelor în care atât primarul municipiului reședință de județ, cât și președintele consiliului județean să fie voleibaliști la clubul sportiv Dinamo, recte plimbați cu duba pentru manțogăreli din și cu banul public. Constanța ce îmi mai vine acum în minte.

Scriam că am urmărit reacțiile brașovenilor și acestea se împart în două categorii: cei care literalmente juisează la gândul că primarul Scripcaru a fost, în sfârșit, luat la frăgezit de către DNA și cei care, ușor întristați, deplâng măsura, spunând că ”lasă, do’mne, a făcut atâtea, ce dacă a mai furat, toți fură”. Aș fi ipocrit să-mi desenez acum pe față curcubeul toleranței și al egalității, să fiu politically correct și să ascund că, în sinea mea, n-aș fi trăit și eu o secundă de satisfacție, nu atât pentru că individul Scripcaru ar fi fost percheziționat, anchetat și, în final, reținut, ci poate pentru că, după el ar trebui să transpire abundent o serie de „oameni de afaceri”, antreprenori de tinichea, investitori sau funcționari care au trăit foarte bine de pe urma relațiilor excelente cu instituția condusă de onorabilul primar. El, și cei ca el, nu este decât capătul proximal al unui lanț trofic al nocivității, ciordelii și imposturii.

De aceea, până la un punct, înțeleg entuziasmul celor frustrați de diferite neîmpliniri personale: unul că n-a putut prezenta evenimente în Piața Sfatului, altul că n-a fost invitat să cânte la agapele primăriei, mulți pentru că n-au fost lăsați să facă presă independentă sau să schimbe becuri ori capace de canal din cauza primarului și a partipris-urilor sale.  Mai greu îmi vine să accept opinia potrivit căreia dacă omul a mai făcut câte ceva pentru oraș, să-i trecem cu vederea potlogăriile, dar amintindu-mi precedentele cu Becali și Gică Popescu, înțeleg că românul n-are o problemă cu hoțul atunci când acesta are suflet bun, e gospodar și merge la biserică.

Cu tot respectul pentru părerile brașovenilor, vă rog să-mi permiteți să vă spun că, orbiți de sentimentalisme ieftine, scăpați din vedere problema reală pe care Brașovul (și nu numai el) o are în prezent. Primarul Scripcaru este un om terminat politic, cel mai probabil că nu își va putea duce la bun sfârșit actualul mandat. Rolul procurorilor este acela de a-i dovedi vinovăția, datoria noastră este să nu judecăm emoțional o speță care se soluționează în baza legii, nu a sentimentelor.

În schimb, am putea să ne îngrijorăm la modul cel mai realist de lipsa totală a unor oameni care s-ar putea constitui, măcar la nivelul decenței, în viitori candidați pentru posturile de primar sau președinte de consiliu județean. Din cele pe care le-am văzut în ultimele luni, este evident că nici Scripcaru sau Căncescu n-au fost. Nu știu dacă sunt eu negativist, heităr sau prea exigent, însă nu-mi vine în cap niciun om politic, și vă rog să notați malițiozitatea, care ar putea face o figură onorabilă într-unul dintre aceste posturi. Mai mult decât atât, de ieri deja am auzit vehiculându-se trei nume pe care, din respect pentru mine însumi și pentru binele Brașovului nu le voi menționa, nume care s-ar cam visa deja primari. Nu găsesc că poate exista blestem mai mare pentru acest oraș decât să fie nevoit să-și aleagă conducătorii din rândurile actualei clase politice locale. Iar dacă vom accepta docili să fim reprezentați și/sau conduși de oricare politician brașovean al prezentului, mark my words: merităm să ne ducem dracului!

Nu mă bucur și nici nu-mi pare rău că George Scripcaru este cercetat și reținut de DNA: dacă a făcut măgării, iar acestea pot fi dovedite, firesc este să și răspundă din punct de vedere legal pentru ele, fără clemență pentru că a plantat flori și asfaltat drumuri. Sunt, însă, terifiat la gândul că, deși momentul este perfect pentru un reset al administrației locale și modului în care aceasta acționează de 25 de ani, repornirea ”calculatorului” are toate premisele să fie un dezastru și mai mare.

Pregătiți-vă, oameni buni, vin vremuri căcăcioase!

SHAREShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

9 thoughts on “Ce urmează (sau Cui bono)?

 1. Răspunsul cred că este simplu: viitorul primar al Brașovului NU TREBUIE să fie un om politic, adică unul dintre cei care își așteaptă nerăbdător rândul la furat, plimbând foi și lipind afișe de ani de zile prin partidele actuale.
  Dacă ne mai interesează cât de cât viața publică și progresul și calitatea serviciilor administrației, trebuie să găsim repede ÎN MEDIUL PRIVAT câțiva candidați valabili, recomandați de performanțe profesionale reale și o reputație fără pete. Va fi foarte greu să îi convingem să intre în jocul ăsta murdar și, mai apoi, să îi păzim să nu cadă pradă tentațiilor.
  Dacă era ușor de făcut lucrul ăsta, era deja împlinit. Nu este facil, dar trebuie să încercăm, măcar.

  • Vise umede, nu crezi? 🙂

  • Poate, dar suntem datori să încercăm, că altfel am avea toate motivele să tăcem din gură și să ne mulțumim cu analfabeții și hoții pe care ni-i dau alții.

  • Doru, dacă ceva mă sperie mai tare decât aceste relicve ale democrației originale românești din anii ´90 care au parazitat și încă parazitează societatea de 25 de ani, acel ceva sunt tinerii „antreprenori sau manageri de succes”, poveștile care, chipurile, au reușit, cei care ne povestesc cum au făcut ei primul milion de euro fără niciun ajutor, pornind din pivnița babacilor, strict în mediul privat și departe de orice contract cu statul. I just don’t buy their shit! Cei mai mulți nu sunt altceva decât „tineri” bolnavi de ambiție și lipsiți de principii care au înțeles foarte bine trecutul, dar au decis să continue fix pe aceleași coordonate, fără să-și propună vreo secundă să schimbe ceva, să fie cineva prin alte metode, într-un oraș sau o țară altfel.
   Dincolo de zâmbetele de Colgate de prin revistele de business, de poveștile glossy sau de labele în cerc, elitist denumite conferințe, avem de a face cu aceleași jeguri care nu-și doresc decât să continue cu minciuna, cu manipulările, cu hoția, cu autocrația, cu nepotismele, cu lipsa totală de valori morale sau de orice altă natură, cu aroganța, cu mentalitatea primitivă și cu „descurcatul”.
   În secret i-au admirat pe cei care astăzi sunt plimbați pe la DNA, au învățat de la ei (direct sau indirect), i-au invidiat, iar acum simt că a venit momentul lor, cel în care le pot lua locul, mimând ce spui tu acolo, performanțele profesionale reale și reputația fără pete.
   Pot avea încredere într-unul care, sătul de corporație, a făcut downshifting la propriul atelier de cofetărie și își promovează brioșele pe Facebook sau în altul care, pasionat de muzică, vinde vinyl-uri colecționarilor, oameni obscuri, cu afaceri mici, dar curajoși și pasionați. Sub nicio formă nu voi crede în cei care îmi vând povești de succes, cei care mă învață cum să reușesc în viață prin puterea atitudinii pozitive sau cei care îmi sfidează inteligența și bunul simț.
   Bloghiță a spus-o foarte bine, vise umede!

 2. Perfect echilibrat articolul.
  Si eu as vrea sa le spun celor ce se bucura ca l-au arestat ca o sa se intristeze peste 3-4 ani, cand o sa dea in gropi iar , cand o sa isi aduca aminte cum era orasul pe vremea asta. Dar nu pot sa le zic, ca si eu traiesc aici, si eu imi conduc masina pe drumurile astea, si eu ma bucur de curatenie…si imi e cam frica sa nu se schimbe.

  Daca ar fi cineva mai bun de pus in loc as fi vertical si as zice …ai furat …la puscarie….dar nu pot sa fiu cand imi aduc aminte cum a fost , si cand ma gandesc cum ar putea sa fie.

  • City planning says:

   Lupta valorilor morale din societate nu este “Asfalt vs. Gropi” ci “Corectitudine vs. Hoţie”. Chiar dacă nu ne dăm seama, suntem tributari gândirii materialist-dialectice inoculate de comunişti unui popor adus la bloc de la coada vacii, în care evident Dreptul la Asfalt este valoarea morală (!?) supremă, nu contează că îl plătim triplu decât costă de fapt şi că s-au cheltuit pe el şi banii de nouă spitale şi patru şcoli… Într-un fel, comunismul a reuşit: cei care-şi zic azi capitalişti sunt de fapt şi mai îndobitociţi de cultul materialităţii decât erau comuniştii. Cauza: lipsa moralităţii, provenită din lipsa educaţiei familiale, statul substituindu-se familiei şi impunând programatic “consumatorului de mâine” viitorul său profil.

  • Bula Moricka says:

   Ba deloc

 3. Rica Venturiano says:

  mi-am declarat de multe ori pe-acilea *admiratia* pentru omul cu trei facultati, adica edil, moldovean si muncitor in acelasi timp, moldoveanul avand fizicul sa uneasca educatia si sportul!

  a furat, a luat spaga, dar pentru ce a furat si a luat spaga? avem blocuri care vor sta precum piramidele pe drumul Poienii, pe dealul Melcilor, pe Warthe, pe dealul Colinei? aud ca si dealul Cetatuia este arondat si urmeaza sa apara constructii, ca nu degeaba s-au taiat pomii pe-acolo!

  omul asta a facut rau Brasovul cum nu cred ca a mai facut careva in ultimii 50 de ani! inca unii il mai si lauda pentru ceea ce era firesc sa faca, adica sa asfalteze! ca Calea Bucuresti a fost asfaltata de 3 ori, omul nostru a uitat!

  bine ca nu a apucat sa faca autostrada pe Dupa Ziduri si sa darame spitalul Dermatologic, desi planurile erau si proiectele urmau sa fie puse in discutie!

 4. Bula Moricka says:

  Prefer sa merg prin gropi decat sa stiu ca asfaltul din strada mea are o parte din pret in contul unia ca Scripcaru. Ani de zile ne-am uitat la omul asta si multi l-au votat , cum ii cadea limba din gura cum folosea pe urma 100 de cuvinte si le combina. De ce nu se pun la vedere conturile inainte si dupa in cazul alesilor. Dec e trebuie laudat ca afacut ce trebuia sa faca? Ce mie militia imi da bani daca trec pe verde? Prosti mai suntem oameni buni.