Deszapezirea si gerul la Brasov – acum si acum 92 de ani!

zapadaSaptamana asta, in dimineata zilei de joi, au fost la Brasov – 33 de grade. Este acel moment al anului cand presarii din Brasov arata la televizor reportaje despre ger si fac magia aia cu paharul de apa fierbinte aruncata in sus ca se vina inapoi sub forma de zapada.

In 1942 insa, la Bod, langa Brasov au fost -38,5.  A fost atât de frig încât trenurile au fost blocate cu zilele, şcolile au fost închise, iar pe stradă nu vedeai ţipenie de om. Fabricile nu au funcţionat, iar toate magazinele au fost închise. Braşovul a devenit un oraş pustiu timp de o săptămână. Potrivit unor statistici ale vremii, care nu sunt foarte exacte, deoarece multe acte s-au pierdut, 17 oameni au murit în gerul năprasnic de atunci.

Anul 1923 a consemnat, chiar în Braşov caderi importante de zapada. Între 18 şi 21 ianuarie ar fi nins atât de mult încât grosimea stratului de zăpadă a atins nivelul de 299 de centimetri, paralizând oraşul. Lemnele au fost raţionalizate şi erau păzite de armată. Soldaţii împărţeau oamenilor atât cât trebuia pentru a nu îngheţa de frig. Si acum partea interesanta: După terminarea gerului, armata, dar şi toţi braşovenii au muncit trei zile pentru a deszăpezii oraşul troienit. 92 de ani mai tarziu, brasoveni nu deszapezesc nici macar trotuarul din fata casei, decat pe alocuri. Pam Pam! De AICI!

SHAREShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

One thought on “Deszapezirea si gerul la Brasov – acum si acum 92 de ani!

  1. Van den Aar says:

    Mai fain e când după ce deszăpezești și trotuarul și în jurul mașinii, iar zăpada de pe stradă, din fața mașinii, o arunci în grădina de lângă blocului, vin deștepții de la deszăpezit și trântesc zăpada din mijlocul străzii în lateralul lamei, blocând parcarea și punând zăpada exact acolo de unde ai luat-o. Ăsta da lucru foarte bine făcut!