Abonamente “de tronson” la RAT Braşov

autobuzRAT anunţă că din 20 mai va pune în vânzare abonamente “de tronson”. Practic, e vorba de abonamente pentru pentru rutele unde circulă mai multe autobuze. Tronsoanele ar fi astea:

 1. Stad. Municipal – Strada Lungă – Livada Poștei;
 2. Saturn – Gemenii – Bd. A. Vlahuță – Gara Brașov;
 3. Rulmentul  – Făget – Onix;
 4. Roman – Str. Carpaților – Spitalul Județean – Colegiul I. Meșotă –  Hidro A/Cam. de Comerț;
 5. Valea Cetății – Spitalul Județean – Colegiul I. Meșotă – Hidro A/Cam. de Comerț;
 6. Triaj – Craiter – Gara Brașov;
 7. Stad. Municipal – Stad. Tineretului – Strada Aurel Vlaicu – Gara Brașov;
 8. Tocile -Poarta Schei –  Star – Patria / Castanilor;
 9. Independenței – Tractorul – Făget – Gara Brașov;

Preţul unui astfel de abonament este 60 de lei pe lună.

SHAREShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
etichete 

13 thoughts on “Abonamente “de tronson” la RAT Braşov

 1. calator ocazional ratbv says:

  propun sa se faca abonament pentru 10 sau 15 zile pe o anumita linie … sau abonament doar pentru zilele lucratoare…ar fi mai ieftin si am incuraja mai mult transportu in comun … astazi am studiat preturile lor si sunt putin depasiti cu 40 de lei abonamentul cand mai pun inca 30 de lei si merg cu masina la servici 🙂 si poate pe drum mai rezolv si alte treburi … e o tampenie cu preturile astea la ratbv.acum pe bune ce ati prefera? 40 de lei ratbv? sau 70 masina ? declar ca daca ar fi 20-30 de lei abonamentul eu as merge cu autobuzu la munca

  • Da masina ta ce consum are de te costa doar 70 lei pe luna? Ca sa fie calculul corect are trebui sa mai adaugi la aceasta suma si cota parte din RCA, vizite in service, piese de schimb, etc…
   Sau ai o masina de jucarie cu pedale 🙂

 2. Lucian, tu cand te duci la mare cu gaşca, impartiti banii de benzina sau adaugati si cota parte din RCA, vizite in service, piese de schimb, etc…?

  • Tu cand te plimbi prin oras cu treaba si folosesti masina personala, chemi si gasca ca sa impartiti banii de benzina?

  • Dupa ce raspunzi la intrebare iti raspund si eu.

  • Nu stiu de ce trebuie sa explic niste lucruri care sunt evidente probabil si pentru un copil din generala, dar in fine: orice firma din lumea asta isi stabileste pretul produselor sale, luand in calcul toate costurile (in cazul RAT: costul carburantului, costuri de intretinere ale autobuzelor, salarii, asiguri CASCO/RCA, amortizarea investitiilor, profit etc. – nu sunt economist dar probabil mai sunt si altele). Astfel ajunge la un anumit pret, in cazul de fata 40 RON / abonament.

   Tu, daca ai vrea sa fi corect si sa afli cat te costa sa te deplasezi cu masina personala ar trebui sa tii o evidenta a tuturor costurilor sa zicem pe un an de zile: cost carburant, intretinere (service, piese de schimb), RCA/CASCO, impozit. Vezi cat iti da si imparti la numarul de km pe care ii faci intr-un an.
   Astfel afli cat te costa per km si inmultesti cu cati km faci prin oras pe luna si vezi cat iti da. Mie greu sa cred ca o sa obtii 70 RON.
   Eu tin aceasta evidenta si in medie imi iese cam 0.75-0.80 RON/KM.
   Nu am mai pus la socotela si costul de achizitie al masinii.

  • Si ca sa iti raspund strict la intrebare: cand merg cu gasca la mare impart doar costul carburantului, dar nu vad legatura cu pretul abonamentului RAT.

  • Rationamentul tau e bun in cazul in care afacerea ta se bazeaza pe transport. Daca livrezi pizza iei in calcul tot ce ai zis. Daca e masina personala, deja, sunt prea multe variabile. Greu cuantificabile. E ca si cand atunci cand dai un telefon, pe langa tariful operatorului, ai mai adauga curentul pe care il consumi si cota parte din pretul terminalului. Nu faci asta. Viata e prea scurta ca sa o complici intr-atat 🙂

  • Nu vad nimic complicat in a tine o evidenta a anumitor costuri, astfel incat la un moment dat, sa poti vedea pe ce se duc banii si unde poti face economii (ca sa mergi de exemplu intr-un concediu mai deosebit).
   Cum spui si tu, viata e prea scurta ca sa nu-ti satisfaci anumite placeri de-ale tale, fiindca n-ai bani, bani care se duc de fapt pe lucruri, care le-ai putea obtine mai ieftin.

 3. Astia oricum ar drege-o tot prost iese. Eu nu inteleg de ce vor ei sa complice lucrurile atat? Sa faca bilete valabile o anumita perioada de timp ( 1 ora, 2 ore, o zi ) si gata. Sa poti folosi orice traseu. Si asa ar scapa si de penibilitatea aia sa faci alt bilet la capat…

 4. Da;Costel are dreptate.In multe tari din Europa se practica asa.Valabilitatea biletului consta in timpul de la prima compostare si ultima care e in genere de o ora si jumatate ,timp in care poti sa circuli pe toate mijloacele de transport.

 5. Oricum eu zic ca e scump. La Viena, spre exemplu, un abonament lunar pe toate liniile este 45 de euro (autobuz, tramvai, metrou). Raportat la salariul mediu de acolo, confortul oferit si distantele parcurse, eu zic ca nu e mult. La noi, un abonament pe o luna, la cursul de azi iese in jur de 20 de euro – cam scump, daca ne raportam la criteriile mai sus mentionate. Sa nu mai mentionam alte avantaje ale transportului public de acolo, fata de cel de la noi. La noi … ca la noi.

 6. corect si civilizat ar fi ca daca ai un abonament pe un autobuz sa poti circula cu orice alta linie pe zonele de traseu “comune” liniei tale. Asa s-ar reduce aglomeratia si am circula si noi mai civilizat si cel mai important am ajunge mai rapid unde dorim. De exemplu consideram zona Calea Bucuresti – Parcul Central unde liniile 5 si 17 apoi 31 (de la judetean) au traseu comun.

  Este mai avantajos asa atat din perspectiva RAT ( autobuz mai putin aglomerat, mai curat ) cat si din perspectiva calatorului ( ajunge mai rapid la destinatia dorita )