Legendele Bisericii Negre

Pe Biserica Neagră e o statuie cu un tânăr îngenuchiat. Colegul Bloghiţă a făcut acu’ ceva timp o investigaţie să afle ce-i cu el iar răspunsurile cititorilor săi au demonstrat, încă o dată, că braşovenii sunt înduioşători de inculţi. Practic, deşi se laudă cu Biserica Neagră de le sar nasturii la cămaşă, dacă-i scuturi bine mai mult de jumătate nici n-au vizitat-o. Dar hai să le dăm cuvântul.

povestea asta se intampla fix inainte de marele incendiu. se spune ca unul dintre preotii care predicau la biserica avea un baiat foarte neastamparat, care facea numai prostii toata ziua…ca sa il pedepseasca, tatal sau obisnuia sa il inchida in podul bisericii. asa s-a intamplat si in ziua marelui incendiu…

Pentru că, pe vremea aia bisericile gotice se construiau cu pod iar popii nu-şi cafteau copii când făceau o prostie, îi închideau acolo cu tonerele vechi de imprimantă, covoarele şi grânele.

Sunt mai multe legende legate de statuie, cea pe care am auzit-o eu e ca baiatul, sarman fiind, lucra la constructia bisericii. Mesterul care supraveghea lucrarile l-a certat la un moment dat pentru o greseala facuta si l-a pus sa se aplece peste zid si sa se uite daca l-a construit drept.Atunci baiatul a cazut (unele povesti spun ca mesterul l-ar fi impins) si cuprins apoi de remuscari, a construit statuia respectiva

Mda, au trebuit să aducă meşteri din Gdansk pentru închiderea bolţilor, că cei locali nu se pricepeau, dar când era vorba de ziduri puneau orice copil sărman să le facă.

povestea e ca pustiul ala ajuta la masurarea inaltimii bisericii – daca vedeti voi are o mana intinsa spre sol si parca tine ceva – el tinea sfoara care ajuta la masurarea inaltimii bisericii. dar bineinteles ca a alunecat si … dus a fost. preotii au hotarat sa i faca o statuie … si …. iata ce a iesit.

Bicoz pe vremea aia nu se inventase geometria sau măcar teorema lui Thales (o chestie ce se învaţă în şcoala generală în zilele noastre), iar lumea măsura cu sfoara.

 Bine, bine, dar care-i adevărul?

Varianta cea mai apropiată de logică este că statuia este dedicată unei calfe extrem de talentate care a lucrat la construcţia bisericii. Un meşte invidios, de frică să nu-l lase fără job, l-a pus să se uite după ceva şi i-a făcut vânt. După un timp l-au apucat remuşcările şi s-a autodenunţat fiind condamnat la moarte. Statuia a fost ridicată ori de el ori de colegii tânărului zidar în memoria acestuia.

O altă legendă şi mai legendară

Pe partea cealaltă a bisericii e o minge de tenis înfiptă în caciula unei statui. Absolut toţi ce care i-am întrebat cum a ajuns mingea aia acolo mi-au răspuns că ei au băgat-o, când jucau tenis cu un prieten în curtea Honterusului.

În loc de concluzie

Interesant e că nici pe site-ul comunităţii evanghelice nu se explică ce-i cu copilul/tânărul ăla acolo. Sau cu mingea.

SHAREShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

11 thoughts on “Legendele Bisericii Negre

 1. Pe site informatiile s-au concentrat asupra istoricului, a constructiei in general si a tezaurului cultural. Insa e o idee buna, pornind de la misterul acestei statui, sa se introduca si o sectiune “Legende”.

  Despre povestea acestei statui sunt informatii in brosura “Ghid prin Biserica Neagra” (ce poate fi achizitionata la Biserica Neagra), textul apartinand istoricului Gernot Nussbächer:
  “Pe contraforţii naosului se aflau odinioară mai multe statui, care din cauza degradării lor au fost adăpostite în interiorul bisericii: un tânăr aplecat, o femeie îngenunchiată, un leu şi un vultur.
  Numai prima dintre aceste statui a fost înnoită. Despre acest tânăr aplecat legenda povesteşte că el a fost cea mai talentată calfă care a lucrat la construcţia bisericii şi că îşi întrecea chiar şi meşterul. Din invidie şi de teama de a nu fi îndepărtat din funcţia lui, meşterul, într-o seară, când calfa verifica munca făcută peste zi la respectivul contrafort, a împins-o de pe schelă. Ulterior meşterul s-a căit de fapta sa, s-a autodenunţat şi a fost executat.”

 2. Cat despre mingea de tenis, Marius Nicodim (fotbalist la Victoria Branesti, sau nu stiu unde mai joaca…) mi-a marturisit la un moment dat ca el a infipt mingea acolo pe cand era elev la Sportiv si trecea de la scoala spre casa, ca de obicei, prin curtea Bisericii Negre. Poate luati voi legatura cu el si verificati povestea 😉

 3. Eu in 1995 am intrat in clasa I si mingea era acolo…

 4. Spre rusinea mea, de 7 ani trec in fiecare zi pe langa Biserica Neagra, mergand la liceu si apoi la facultate. Insa am intrat o singura data in ea, cand aveam 10 ani.

 5. Mingea e acolo de prin 92-93. Atunci era inca galben fosforescenta si iesea usor in evidenta.

 6. GreatLeader says:

  “Legenda logica”. Zi mersi ca nu e o fabricatie totala, cum e cea de care am citit alaltaieri:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Stone_Bridge_(Regensburg)#Legend