Se caută sponsori pentru renovarea curţii Bisericii Negre

Curtea Bisericii Negre necesită intervenţii de urgenţă, deoarece piatră cubică nu mai există aproape deloc, nici chiar piatră spartă. Aşa se face că, după câte o ploaie de durată sau mai intensă, se formează bălţi pe care turiştii, dar şi braşovenii trebuie să le ocolească cu grijă.

Primăria Braşov spune că, fiind o proprietate privată, municipalitatea nu poate face o asemenea investiţie. „Acel teren este proprietatea privată a Bisericii Negre, de aceea municipalitatea nu poate face nici o intervenţie în zonă.”, spune Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov aici.

„Noi dorim să facem un concurs de proiecte pentru a fi aleasă cea mai fericită soluţie. Vorbim aici atât de amenajarea pietonalului din jurul Bisericii Negre, cât şi de mobilier urban şi alte amenajări în zonă. Din păcate, nu am avut fondurile necesare pentru organizarea unui astfel de concurs. Noi acum căutăm sponsori pentru ca împreună cu Ordinul Arhitecţilor să organizăm un astfel de concurs”, explică Peter Simon directorul administrativ al Bisericii Evanghelice CA din Braşov.

SHAREShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
etichete 

7 thoughts on “Se caută sponsori pentru renovarea curţii Bisericii Negre

 1. Biserica Evanghelica ar face bine sa nu cerseasca bani de la contribuabili sau sponsori pentru ca are suficient de multi bani din chiria imobilelor retrocedate de catre stat in care azi functioneaza institutii, scoli, spitale si pana nu demult centre de plasament (ex. Micul Print).

  • Banii ce vin din chirii nu reprezinta un profit pentru conducerea bisericii. Acesti bani se adauga cheltuielilor ce sunt necesare intretinerii cladirilor aflate in proprietate: reparatii, consolidari, renovari, restaurari smd. Trebuie stiut ca toate cladirile vechi (indiferent de proprietar) sunt foarte costisitoare cand vine vorba de intretinerea lor in vederea utilizarii ca imobile.

   Din cate se intelege din articol Biserica Evanghelica nu “cerseste”, ci doar se spune faptul ca se cauta modalitati de a atrage sponsori in vederea organizarii unui concurs de arhitectura (asa cum se practica si la noi in tara, dar mai ales in strainatate) care sa aiba ca tema reamenajarea curtii Bisericii Negre.

 2. City Planning says:

  Minciuni şi iar minciuni, interese şi iar interese. Fals de la un capăt la altul.
  1. Curtea Bisericii Negre NU ESTE TEREN PUBLIC, ci parcelă privată, în posesiunea exclusivă a Bisericii Evanghelice şi fără a fi grevată de vreo servitute care să oblige la deschiderea ei pentru trecători. Deci legal poate fi închisă cu gard, se poate controla accesul sau chiar plăti o taxă de acces – după bunul plac al proprietarului. Faptul că azi putem circula liber prin ea se datorează inerţiei unei anumite tradiţii rămase din vremea când oraşul era chiar al saşilor, biserica şi administraţia fiind atunci neseparate. Deci circulăm pe acolo din bunăvoinţa proprietarului, care nu este obligat de nimeni la nimic.
  2. Este nevoie de unele reparaţii de mică amploare, dar nu sunt bălţi şi noroaie, există rigole din piatră bine concepute şi pantele de scurgere adecvate, sistematizarea verticală este infinit mai bună decât la orice trotuar recent asfaltat care doriţi să mi-l daţi ca exemplu. Dar, chiar dacă ar fi bălţi şi noroaie, cine vă obligă să treceţi pe acolo ? Este un teren privat, accesul se face deci pe propria răspundere, nu poţi avea pretenţii. Dacă saşii din Braşov ar avea corectitudinea nemţilor din Germania, ar pune frumos nişte tăbliţe la intrări cu celebra inscripţie europeană: “Bucată de teren privat. Accesul pe propriul risc” (traducere aproximativă din l. germană). Cui nu-i place să treacă prin curtea bisericii, poate folosi trotuarul de pe Bariţiu, care chiar este plin de bălţi şi şiroaie la cea mai mică ploaie, fiind mai nou şi sub nivelul asfaltului străzii, cu bordurile precum trepte spre nimic, obstacole de care te poţi împiedeca rău de tot.
  3. Concurs pentru ce anume ? Nu există alternative majore. Poate doar să demoleze biserica şi să facă un supermarket din tablă. Faptul că nu are pavaj sau asfalt este absolut intenţionat, fiind aşa pentru a păstra imaginea epocii istorice, dar şi pentru a nu se acumula umiditatea sub biserică. Este o rezolvare impusă de experienţa internaţională în materie de restaurări. Cui nu-i place, să folosească domeniul public.
  Atunci, de ce trebuie făcute valuri în presă şi muls banul public într-o chestiune privată ? Poate pentru că lucrarea de execuţie trebuie luată de o anumită firmă, la un anumit nivel de supraevaluare a costurilor ???

 3. Citim prea mult din BZB. Zona din jurul Bisericii Negre este mai mult decît decentă.

  • Şi ce treabă are BZB cu asta? Ei doar au scris….alţii au luat decizia de a renova zona.

  • City Planning says:

   Păi tocmai asta e problema. Tot ce a mai rămas încă decent, nealterat, nespurcat trebuie rapid distrus, ca să nu mai existe termen de comparaţie pentru bazaconiile “ctitorite” pe bani mulţi şi gândire puţină. Să curgă mortarul, betoanele şi asfaltul, să se umple oraşul de pavele rebut de fabricaţie, fiecare de altă mărime, puse strâmb, rar şi, mai ales, scump, care trebuiesc schimbate mereu. Iar materialele bune şi trainice rămase, să fie dezafectate cu de-a sila, să ia calea valorificării pe şest.