Tribunalul Braşov confirmă: Titlurile executorii trimise de CAS Braşov sunt ilegale!

Directorul CAS Bv

Sute de braşoveni care au contestat în instanţă titlurile executorii primite prin poştă de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Braşov (CJAS) au scăpat de plata datoriilor. Cel puţin deocamdată. Tribunalul Braşov a soluţionat la începutul acestei luni primele procese în care CJAS a fost chemată în instanţă pentru titlurile executorii emise în lunie septembrie şi octombrie 2010. „Am admis contestaţiile la primele procese pe care le-am avut acum cu termen final. Deocamdată, cetăţenii nu plătesc nimic. Astfel, Casa, pentru a declara dator pe cineva, trebuia să emită titluri de creanţă cu datoria respectivă. Există o procedură prin care acest titlu se comunică celui care are datoria. După acest moment, dacă datoria nu este plătită, se emite titlul executoriu. Dar, în aceste cazuri, titlul de creanţă nefiind comunicat, nu era legal să se transforme în titlu executoriu. Asta nu înseamnă că datorul este exonerat de datorie. Înseamnă însă că CJAS este obligată să trimită întîi titlul de creanţă, fără a calcula penalităţi şi dobînzi, moment în care cetăţeanul se va duce probabil să plătească, iar astfel nu i se vor mai calcula penalităţi“, a explicat aici Anda Sînpetru, purtătorul de cuvînt la Tribunalul Braşov.

Astfel, braşovenii pentru care s-a soluţionat cauza trebuie să aştepte de la CJAS titlul de creanţă, iar apoi se pot duce să plătească datoria, dar numai datoria, fără penalităţile şi dobînzile care, în mai toate titlurile executorii, reprezentau jumătate din sumă. „Multe procese au fost sistate pentru că CAS a renunţat la titlurile executorii, nu le-a mai trimis şi a nu a mai pus în executare o mare parte din acestea. Iar oamenii au fost chemaţi să clarifice situaţia fără a se mai calcula penalităţile şi dobînzile”, a mai spus Anda Sînpetru. „Statul vrea să se îmbogăţească fără justă cauză“, a mai spus purtătorul de cuvînt.

 

SHAREShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

3 thoughts on “Tribunalul Braşov confirmă: Titlurile executorii trimise de CAS Braşov sunt ilegale!

  1. elena raita says:

    Datorita faptului ca CAS Bv.nu mi-a raspuns la desele contestatii inaintate privind datoria mea pentru anii 2005;2006;2007 cat si a majorarilor si penalitatilor exorbitante calculate ilegal care cresteau saptamanal cu circa 50 RON,am decis sa platesc suma pretinsa,datorii,dobanda,penalitati.Vazand decizia instantei judecatoresti Brasov privind solutionarea cauzelor pe rol,in sensul anularii obligatiei persoanei asigurate de a plati dobanzi si penalitati, este de asteptat ca aceasta masura sa se aplice si asupra celor care sub presiunea amenintarii CAS Bv de executare silita si crestere continua a dobanzii si penalitatilor,au achitat sumele pretinse ilegal.In cosecinta CAS Bv.,beneficiarul unui venit obtinut ilegal sa fie obligat sa restituie dobanda si penalitatile obtinute ilicit.

  2. Ce se intampla cu pensionarii, care neplatind datoria pretinsa de CAS Bv.,au fost obligati sa renunte la o parte din pensie?.Asta insemnand, ca li s-a oprit automat din pensie. Este cazul mamei mele, care are de platit cca. 2000 RON si s-a trezit cu proprire pe jumatate din pensie.Este normal asa ceva?
    Ce este de facut in cazul acesta? Cred ca nu este singura in situatia asta…
    Va multumesc!

    • Mai mult de 30% nu are cum sa opreasca, daca totusi s-a luat mai mult consultati un avocat… Multi oameni se aduna si dau in judecata in grupuri.