Orgile Bisericii Negre

Prima orgă a Bisericii Sf. Maria/Bisericii Negre atestată documentar a fost construită în anul 1499. Se presupune că au existat orgi şi înainte. Deja în anul 1427 este menţionat pentru prima dată un oragnist în Braşov. În Biserica Neagră se află astăzi două instrumente: orga Buchholz în stil romantic timpuriu, care este şi instrumentul pricipal, şi orga Hesse care se află în cor, un instrument folosit pentru acompaniament.

Orga Buchholz

Orga Buchholz a fost construită între 1836 şi 1839 de către constructorul de orgi Carl August Buchholz din Berlin. Ea are patru manuale, un pedalier, 76 de registre (dintre care 63 sunt registre sonore, iar restul combinaţii de register) şi 3.993 de tuburi. Astfel, la vremea construirii ei, era una dintre cele mai mari şi mai importante orgi din Europa. Orga s-a păstrat în starea iniţială datorită faptului că tuburile originale nu s-au pierdut şi nu au fost înlocuite, iar micile modificări întreprinse în timp au fost anulate mai târziu. Acordajul şi presiunea vântului originale au fost aduse la starea iniţială.

Orga Buchholz - Biserica Neagra

Materialele folosite pentru construirea orgii sunt de cea mai bună calitate: cositor englez curat şi aliaj berlinez de cositor (75%) si plumb (25%), metal de orgă bun, lemn de conifere, molid, stejar fără noduri, arcuri de alamă, piele de calitate înaltă etc. Clapele sunt acoperite cu fildeş, cele superioare sunt din lemn de abanos, iar numele registrelor sunt inscripţionate pe porţelan şi acoperite cu sticlă. Ornamentele (consolele, turnurile şi frontoanele) sunt prevăzute cu sculpturi deosebite din lemn de tei aurit.

Orga Hesse
Orga din corul Bisericii Negre a fost contruită în anul 1861 pentru comunitatea de saşi din nordul Transilvaniei din Lechinţa, de către contructorul Carl Hesse din Viena. De acolo a fost adusa la Posmuş în 1907 şi 80 de ani mai târziu a fost trasportată în stare degradată la Braşov. În 1997 a fost restaurată în mod exemplar de firma Stemmer/Zumikon şi este folosită de atunci în concerte şi în timpul serviciilor divine. Orga are un manual şi un pedalier adăugat, 8 registre după model italian, cu voci de flaut calde si cu o mixtură compusă din trei resgistre separate. Acordajul se află la 440 Hz, iar cel al orgii Buchholz la aproximativ 450 Hz. Instrumentele de orchestră, în special cele de suflat, pot fi acompaniate doar la orga Hesse. În Transilvania s-au păstrat mai multe orgi Hesse, cum ar fi cea din Mosna, Sibiu şi Biertan.

Steffen Schlandt

SHAREShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
etichete 

Comments are closed.